Gdy wyjeżdżamy do pracy jako opiekun osoby starszej, do naszych obowiązków będzie należało m.in. przyrządzanie naszemu podopiecznemu posiłków. Każdy kraj ma jednak swoją kuchnię i osoba starsza, którą będziemy się zajmować, będzie przyzwyczajona do znajomych potraw i to właśnie te niemieckie potrawy będziemy musieli jej przygotowywać – oczywiście pod warunkiem, że nie są szkodliwe dla jej organizmu. Przed wyjazdem warto jednak zapoznać się z niemiecką kuchnią także, dlatego by wiedzieć, czego się spodziewać w barze czy restauracji, gdybyśmy mieli okazję czasem zjeść coś poza domem. Co lubią jeść Niemcy?
W Polsce przyjęło się uważać, że kuchnia niemiecka jest ciężka, tłusta, obfitująca w mięsa, sosy i podlana piwem. Jak to ze stereotypami bywa, po zbadaniu sprawy prawda okazuje się nieco inna. Owszem, tradycyjna niemiecka dieta – a właśnie tradycyjne dania preferują osoby starsze – opiera się na mięsie, jest ono jednak przyrządzane w zdrowy sposób. Ponadto inaczej w zależności od regionu. Jak skomponować pożywny i zdrowy plan posiłków dla niemieckiego seniora?
Śniadanie i kolacja
Podczas najważniejszego posiłku dnia na niemieckim stole króluje pieczywo – a że na niemieckim rynku jest dostępnych ponad 300 jego rodzajów, upewnijmy się, który z nich najbardziej lubi nasz podopieczny. Do pieczywa podajemy kiełbaski lub (w wariancie na słodko) różnego rodzaju smarowidła do kanapek: dżemy, marmoladę, serek, twarożki, kremy czekoladowe czy orzechowe. Kolacja wygląda podobnie.
Obiady
Tradycyjny polski obiad, czyli zupa i drugie danie, w Niemczech jest zazwyczaj zredukowany tylko do tego ostatniego. Niemcy raczej rzadko jadają zupy, w niektórych landach nie jada się ich w ogóle. A jeśli się już pojawiają, zazwyczaj są to zupy kremy (np. krem cebulowy, krem z soczewicy, krem z zielonego groszku) lub gęste zupy wieloskładnikowe z mięsem lub rybą (zupa gulaszowa, hamburska zupa węgorzowa z owocami, szparagowa, warzywna z mięsnymi kulkami).
Niemcy lubią jeść prosto, zdrowo – a przy tym nie poświęcać na gotowanie zbyt dużo czasu. Stąd preferowanie przez nich dań jednogarnkowych (Eintopf), których przygotowanie polega z reguły na pokrojeniu składników, zmieszaniu ich i ugotowaniu w jednym naczyniu. Zaletą dań jednogarnkowych jest także to, że możemy wrzucić do nich warzywa, których niemieccy seniorzy jadają niewiele. Oprócz mięsa (np. boczku) i warzyw do garnka wrzuca się np. ziemniaki, ryż lub kaszę. Po ugotowaniu potrawa, w zależności od gęstości, może przypominać gęstą zupę, potrawkę lub gulasz. Jeśli dieta seniora tego nie wyklucza, z powodzeniem możemy przyrządzić mu popularny na polskich stołach bigos czy fasolkę po bretońsku – to idealny Eintopf.
Popularnym dodatkiem do mięs są ziemniaki, rzadziej niestety warzywa gotowane na parze czy surówki – danie niezawierające w ogóle warzyw nie powinno być dla nas zaskoczeniem. Ziemniaki podawane są w postaci purée, sałatek lub popularnych i u nas klusek śląskich. Placki ziemniaczane spożywane są z reguły na słodko z musem jabłkowym.
Desery i napoje
„Kultowym” niemieckim deserem jest strucla z jabłkami i rodzynkami, podawana i na co dzień, i od święta. Niemcy lubią jeść także tradycyjne pierniczki (Lebkuchen) oraz precle, które stanowią najpopularniejszą przekąskę między posiłkami.
Niemcy piją dużo wody – co dla opiekuna osoby starszej jest korzystne, gdyż przyzwyczajeni do niej seniorzy nie powinni protestować, gdy zaproponujemy im którąś z kolei szklankę wody, by zapobiec odwodnieniu organizmu. W niemieckich sklepach można spotkać wiele rodzajów wody o różnym stopniu mineralizacji. Bardzo popularny jest też Apfelschorle, czyli gazowany napój o smaku jabłkowym. Możemy go kupić w sklepie albo przyrządzić samodzielnie z wody gazowanej i soku z jabłek wyciśniętym z sokowirówki.
Popularne potrawy
Do popularnych potrawy, które lubią jeść Niemcy na obiad, należą m.in.: kiełbaski z kapustą, Leberknödelsuppe (bawarska zupa z pulpecikami z wątróbki), Maultaschen (pierożki z wędzonym boczkiem i szpinakiem) czy knipp po bremeńsku (kasza owsiana z mięsem wołowo-wieprzowym).