W Niemczech typ kuchni i jej popularne składniki zależne są od lokalizacji. Można rzecz, że w każdym landzie, panują inne zwyczaje kulinarne. Jest jednak część wspólna, która je łączy. To obecność mięsa w większości potraw.
Jest to podstawa wielu dań. Taką prawdziwą tradycyjną kuchnie niemiecką kochają osoby starsze, to głównie dieta dla seniora, gdyż to oni najczęściej sięgają po tradycyjne niemieckie potrawy.
Na skróty:
- 1. Co jedzą seniorzy w Niemczech
- 2. Dieta dla osób starszych
- 3. Czy opiekunka osoby starszej zajmuje się gotowaniem?
Co jedzą seniorzy w Niemczech
Tradycyjna niemiecka kuchnia jako podstawę swoich potraw traktuje mięso. W dodatku ich dania są często kaloryczne, a za razem bardzo pożywne. A co jedzą seniorzy w Niemczech na śniadanie? W czasie porannych posiłków, senior najczęściej sięgają po pieczywo, do którego stosuje liczne słodkie dodatki. Są to min. drzemy, serki, kremy czekoladowe a także różnorodne marmolady. Warto zaznaczyć, że pieczywo samo w sobie, jest niezwykle ważne w diecie seniora w Niemczech. W niemieckich sklepach możemy znaleźć nawet 300 jego rodzajów.
Jeśli chcesz swojemu podopiecznemu przygotować coś na obiad, uważaj z zupami. Popularna i uznana dieta dla osób starszych w Niemczech praktycznie wykluczaj z jadłospisu seniora. Jeśli Niemcy decydują się już na podanie jakieś zupy na stół, są to zwykle zupy kremy. Często są one też bardzo gęste wzbogacone mięsem. Najczęstszym dodatkiem do dań obiadowych, które lubią dodawać, są szparagi. W sezonie ich dojrzewania, są zwykle numerem jeden na niemieckim stole.
Jeśli chcemy seniorowi ugotować obiad, który będzie mu smakował, z pewnością powinniśmy postawić na dania jednogarnkowe, którego głównym składnikiem będzie mięso. Seniorzy najczęściej spożywają je z ziemniakami. Niestety jest to jedno z niewielu warzyw, które gości na Niemieckim stole. Seniorzy nie przepadają za dodatkami warzywnymi. Za to na ich stołach z pewnością spotkasz; białe kiełbaski, fasolkę po bretoński czy pieczeń po bawarsku. Są to dość ciężkie i pożywne dania.
Niemcy uwielbiają desery. Jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych deserów jest ciasto typu strucla z jabłkami. Jest to deser, który gości na niemieckich stołach przez cały rok. Podobnie jest z preclami. Niemcy stosują je jako przekąski między posiłkami oraz jako dodatki do dań głównych.
Dieta dla osób starszych
Upływający czas wpływa nie tylko na nasz wygląd i sprawność, ale także na zwyczaje żywieniowe. Organizm seniora wyróżnia się zwolnioną pracą jelit oraz wrażliwością żołądka. Z tego powodu dieta dla osób starszych powinna być dopasowana do ich wieku oraz stanu zdrowia.
Dieta dla seniora powinna być wzbogacona o liczne witaminy jak np. te z grupy B które poprawiają koncentracje. Zarazem powinna być pozbawiona potraw, które mogą być źródłem cholesterolu. Co za tym idzie senior powinien zrezygnować z dań tłustych oraz z potraw, którego bazą są ciężkie mięsa. Niestety Niemcy uwielbiają takie smaki i wyegzekwowanie u Nich zmiany diety na lżejszą jest bardzo trudne.
Czy opiekunka osoby starszej zajmuje się gotowaniem?
Opiekunka osoby starszej w Niemczech posiada szeroki wachlarz obowiązków. Począwszy od głównego tj. opieka nad podopiecznym, po dbałość o dom, w skład którego wchodzi także gotowanie ze sprzątaniem.
Czy opiekunka gotuje seniorowi to do czego jest przyzwyczajony, czy może senior rozkoszuje się daniami polskimi, zależne jest już od samego seniora. Większość z nich lubi kuchnie polską – ceni ją za różnorodność smaków. Dzięki czemu opiekunka może pozwolić sobie na gotowanie osobie starszej różnorodnych potraw, nie skupiając się tylko na niemieckich daniach.
Czy opiekunka osoby starszej gotuje czy nie, zależne jest także od indywidualnej umowy z rodziną podopiecznego. Może zdarzyć się tak, że rodzina gotuje sama, lub senior posiada specjalną medyczną dietę, którą przygotowują specjaliści dietetycy. Są jednak opiekunki, które gotują swoim podopiecznym. W takim przypadku ważne jest, aby urozmaicać dietę seniora, ograniczać jajka i inne produkty bogate w cholesterol, a na to miejsce wprowadzić chude mięso oraz warzywa.